Jäsenyhdistysten neuvottelupäiviä


Liiton jäsenyhdistysten neuvottelupäivä 3.2.2024

Vuoden 2024 neuvottelupäivä lauantaina 3.2.2024 klo 10–16 yksipäiväisenä Jyväskylän kirjastossa os. Vapaudenkatu 39–41, 40100 Jyväskylä,. Tilaisuuden ohjelma.

Liiton jäsenyhdistysten neuvottelupäivä 18.1.2020

Suomen Lottaperinneliiton jäsenyhdistysten neuvottelupäivään Maanpuolustusjärjestöjen talossa Helsingissä tänään osallistui 23 yhdistyksen edustajia ympäri Suomea. Liiton puheenjohtajan Pia Lindellin tervehdyssanojen ja asiankohtaisten asioiden jälkeen kuultiin kaksi mielenkiintoista esitystä.

VTT, tutkija (sotilassosiologia, maanpuolustuskorkeakoulu) Linda Hart kertoi Naisten sotatyön muodoista 1940-luvulta nykypäivään ja sukututkija Ari Vesalaisen aiheena olivat Naiset sodassa – henkilöhistorialliset lähteet.

Jälkimmäisessä esityksessä keskityttiin erityisesti siihen, mistä voi löytää tietoja lotista. Molempien luennoitsijoiden aineisto on ennen pitkää nähtävillä Lottaperinneliiton verkkosivujen jäsensivuilla.
Vierailijoiden esitysten jälkeen nautittiin joukolla brunssilounas ravintola Kaartissa.

Sitten oli Lotta Svärd 100 –tapahtumakoordinaattorin Liisa Kapasen vuoro kertoa Lotta Svärd –juhlavuoden 2021 ohjelmasta ja erityisesti pop up –lottakanttiinitoiminnasta. Liiton emeritapuheenjohtaja Kaija Vesala kertoi liiton vuoden 2020 toimintasuunnitelmassa olevasta jäsenyhdistyksillemme tarkoitetusta arkistointikoulutuksesta, johon jo alustavasti ilmoitti kiinnostuksensa vajaa kymmenen yhdistystä.

Kaakonkulman Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Terttu Ravi esitteli yhdistyksensä Vuoden Teko –tunnustuksella viime syksynä palkittua ilmavalvontatornitapahtumaa, joka tänä vuonna toteutetaan ensimmäistä kertaa valtakunnallisena elokuun alussa.

Neuvottelupäivän päätteeksi Lottaperinneliiton uusi hallitus järjestäytyi. Liiton 1. varapuheenjohtajana jatkaa emeritaprofessori Maija Fredrikson Jyväskylästä ja 2. varapuheenjohtajaksi valittiin rehtori Marjatta Nykänen Kouvolasta. -Riitta

Linda Hart
Puheenjohtaja
Lounastauko
Osallistujat

Jäsenyhdistykset koolla Liiton neuvottelupäivässä 19.01.2019.

Suomen Lottaperinneyhdistyksen perinteisessä jäsenyhdistysten neuvottelupäivässä maanpuolustusjärjestöjen talossa Helsingissä lauantaina 19.01.2019 kokoontui lottaperinneväkeä ympäri Suomea. Edustettuna oli 21 yhdistystä 29:stä.

Liiton puheenjohtaja Kaija Vesala avasi tilaisuuden ja kertoi liiton viimeaikaisista kuulumisista, ajankohtaisista asioista sekä valotti tulevaa.

Liiton hallituksen vuodenvaihteessa sääntömääräisen erovuoroisuuden vuoksi jättäneille Tuula Harjunpäälle Vaasan Lottaperinneyhdistyksestä ja Anneli Lappalaiselle Kymenseudun Lottaperinteestä annettiin liiton pöytästandaari ja lottamuki. Hallituksen jättäneen Tuula Rajanderin, Kainuun Lottaperinneyhdistyksestä, puolesta nämä huomionosoitukset otti vastaan saman yhdistyksen puheenjohtaja Aila Alasalmi. Sen jälkeen sytytettiin kynttilä ja vietettiin hiljainen hetki liiton edesmenneen kunniajäsenen, kirjailija Inkeri Kilpisen muistoksi.

Luennoitsijavieraista oli ensimmäisenä vuorossa Lotta Svärd Säätiön puheenjohtaja Pirjo Björk. Hän kertoi Lotta Svärd Säätiön syntyvaiheista, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Viereisessä Trattoria Sognossa nautitun keittolounaan jälkeen professori Aura Korppi-Tommola esitteli liiton aloitteesta perustetun Tammenlehvän Perinneliiton naistyöryhmän viimeisimmän projektin tuloksia. Sen tehtävänä on ollut kartoittaa, mitä vapaaehtoiset kansalaisjärjestöt tekivät sodan ja jälleenrakennuksen aikana. Eri järjestöjen naisedustajista koostuneen työryhmän, jonka puheenjohtajana on toiminut Pirkko Nousiainen Suomen Lottaperinneliitosta, jäsenet ovat kirjoittaneet omien järjestöjensä historiasta ja toiminnasta noina yhteisten voimainponnistusten aikoina. Työtä ovat olleet koordinoimassa filosofian tohtorit Aura Korppi-Tommola ja Maritta Pohls ja valmisteilla on heidän toimittamanaan teos Kansalaisjärjestöt, naiset ja sota.

Kolmas päivän esiintyjä oli tietotekniikka-asiantuntija Seppo Liimatainen Kouvolan Seudun Lottaperinneyhdistyksestä. Hänen aiheenaan oli Jäsenjärjestöt internetissä. Liiton tavoitteena on edistää jäsenyhdistysten jäsenhankintaa ja siinä merkittävänä apuna on somenäkyvyys. Toistaiseksi monellakaan lottaperinneyhdistyksellä ei ole omia koti- ja facebook-sivuja. Liitto tarjoaakin jäsenyhdistyksilleen verkkosivukoulutusta, mihin yleisössä suhtauduttiin myönteisesti.

Sen jälkeen käytiin puheenjohtaja Kaija Vesalan johdattelemana vielä vilkasta keskustelua mm. yhteisistä käytännöistä lottien siunaustilaisuuksissa esiintymisessä ja liiton tulevaisuudensuunnitelmista. Päivän päätteeksi hallitus kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseensa. Se oli samalla myös järjestäytymiskokous. Liiton johtokolmikko säilyy entisellään; hallituksen puheenjohtajan Kaija Vesalan tukena 1. varapuheenjohtajana toimii tänäkin vuonna Maija Fredrikson ja 2. varapuheenjohtajana Pia Lindell. Maija on Keski-Suomen Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja ja Pia toimii vastaavassa tehtävässä Turun Seudun Lottaperinneyhdistyksessä.

Riitta Kokko-Parikka, Suomen Lottaperinneliiton pääsihteeri

Valokuvat Riitta Kokko-Parikka

Ensimmäinen jäsenyhdistysten neuvottelypäivä 1.10.2002

Liiton jäsenyhdistysten keskeisille toimijoille tarkoitettu neuvottelupäivä järjestettiin ensimmäisen kerran 1.10.2002 Helsingin Tieteiden talossa. Viime vuosina se on pidetty pääosin tammikuussa Maanpuolustusjärjestöjen talon auditoriossa Helsingissä. Tilaisuudessa on tavallisesti esityksiä ja keskustelua lottaperinne- ja yhdistystoiminnan ajankohtaisista aiheista.

Jäsenyhdistysten ensimmäinen neuvottelupäivä v. 2002. Kuvassa vasemmalta turkulainen Seija Aantaa, jolle myönnettiin tilaisuudessa Tasavallan Presidentin myöntämä kunniamerkki, sekä Päivi Varpasuo, Irma Toivanen ja Raili Malmberg.