Tulevia tapahtumia

*******************************************************

Suomen Lottaperinneliiton syksyn 2020 liittokokous ja lottaperinnepäivät

Suomen Lottaperinneliiton vuoden 2020 liittokokous ja lottaperinnepäivä oli tarkoitus järjestää Kajaanissa Kainuun Prikaatissa la 03. – su 04.10.2020. Koronavirusepidemiasta johtuen liiton hallitus on kokouksessaan perjantaina 21.08.2020 päättänyt peruuttaa tapahtuman Kajaanissa. Sen sijaan järjestämme pelkän liittokokouksen Lahdessa Lahden seudun sukututkijat ry:n toimitilassa sunnuntaina 04.10.2020. Tiedotamme jäseniämme tapahtumasta tarkemmin viikolla 35.

 

*******************************************************

Ilmavalvontaa lottahengessä –valtakunnallinen tapahtuma elokuussa 2021 (siirtynyt)

Vuoden Teko –tunnustuksella viime syksynä Lottaperinnepäivillä palkittu, Kaakonkulman Lottaperinneyhdistyksen jo kahtena vuonna järjestämä ilmavalvontatornitapahtuma toteutetaan ensimmäistä kertaa valtakunnallisena elokuun alussa. Tarkoitus on, että lottaperinneyhdistykset järjestävät tapahtuman omilla toimialueillaan ympäri Suomea sotienaikaisilla ilmavalvontapaikoilla: ilmavalvontatorneissa, kirkontorneissa, korkeilla mäillä tai muissa vastaavissa paikoissa ja tarjoavat suurelle yleisölle mahdollisuuden päästä aika- ja elämysmatkalle sota-aikaan ilmavalvontalottien tehtäviä mukailemalla. Kaakonkulman Lottaperinneyhdistys on kahtena vuonna järjestänyt tapahtuman niin, että ensin illansuussa ohjelmassa on ollut historiaa, musiikkia, lausuntaa, muisteluja ja tarinoita sekä maksullinen kahvitus, mutta jokainen yhdistys voi toki järjestää omannäköisensä ohjelman. Ohjelmallisen osuuden jälkeen aina kaksi henkilöä kerrallaan on valvonut ilmatilaa etukäteen varatuilla vuoroilla ilmavalvontatornissa kaksi tuntia peräkkäin klo 19 alkaen ja kaksituntisen vuoron jälkeen henkilöt ovat taas vaihtuneet. Useimmilla ilmatilan valvojilla on ollut käytössään joko oma tai yhdistykseltä lainattu lottapuku, kiikari ja muita tarvikkeita. Miespuoliset henkilöt ovat käyttäneet m/36 asepukua. Toki tehtävää voi suorittaa myös nykyajan tamineissa, mikäli ajanmukaista vaatetusta ei ole saatavilla.

*******************************************************

Suomen Lottaperinneliiton jäsenyhdistysten neuvottelupäivä v. 2021

Tapahtuma järjestetään la 16.01.2021 Lahdessa Lahden seudun sukututkijat ry:n toimitilassa osoitteessa Väinämöisentie 2 A. Tilaisuuden ohjelma julkistetaan myöhemmin.

*******************************************************

Suomen Lottaperinneliiton syksyn 2021 liittokokous ja lottaperinnepäivät Vaasassa

Vuoden 2021 Lottaperinnepäivät järjestetään Vaasan Lottaperinneyhdistys ry:n emännöiminä Vaasassa la 02. – su 03.10.2021.

*******************************************************

Menneitä tapahtumia

Arkistointikoulutus

Suomen Lottaperinneliitto ja Naisten Valmiusliitto järjestivät yhdessä arkistointikoulutuksen toimijoilleen la 22.08.2020 maanpuolustusjärjestöjen talon auditoriossa Helsingissä. Kouluttautujia oli myös Maanpuolustusnaisten Liitosta. Lottaperinneliiton jäsenyhdistyksistä koulutukseen osallistui Hämeenlinnan, Iisalmen, Kainuun, Lahden, Iisalmen, Pielaveden ja Turun paikallisyhdistystemme edustajia. Valtaosa osallistui etäyhteydellä. Kouluttajana toimi Kansallisarkiston Vaasan toimipaikan johtaja FT Arja Rantanen. Luentoaineisto on nähtävillä liittomme verkkosivujen www.suomenlottaperinneliitto.fi salasanalla suojatuilla jäsensivuilla.

Lottaperinneliiton jäsenyhdistysten neuvottelupäivä
la 18.1.2020

Suomen Lottaperinneliiton jäsenyhdistysten neuvottelupäivään Maanpuolustusjärjestöjen talossa Helsingissä tänään osallistui 23 yhdistyksen edustajia ympäri Suomea. Liiton puheenjohtajan Pia Lindellin tervehdyssanojen ja asiankohtaisten asioiden jälkeen kuultiin kaksi mielenkiintoista esitystä. VTT, tutkija (sotilassosiologia, maanpuolustuskorkeakoulu) Linda Hart kertoi Naisten sotatyön muodoista 1940-luvulta nykypäivään ja sukututkija Ari Vesalaisen aiheena olivat Naiset sodassa – henkilöhistorialliset lähteet. Jälkimmäisessä esityksessä keskityttiin erityisesti siihen, mistä voi löytää tietoja lotista. Molempien luennoitsijoiden aineisto on ennen pitkää nähtävillä Lottaperinneliiton verkkosivujen jäsensivuilla.
Vierailijoiden esitysten jälkeen nautittiin joukolla brunssilounas ravintola Kaartissa. Sitten oli Lotta Svärd 100 –tapahtumakoordinaattorin Liisa Kapasen vuoro kertoa Lotta Svärd –juhlavuoden 2021 ohjelmasta ja erityisesti pop up –lottakanttiinitoiminnasta. Liiton emeritapuheenjohtaja Kaija Vesala kertoi liiton vuoden 2020 toimintasuunnitelmassa olevasta jäsenyhdistyksillemme tarkoitetusta arkistointikoulutuksesta, johon jo alustavasti ilmoitti kiinnostuksensa vajaa kymmenen yhdistystä. Kaakonkulman Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Terttu Ravi esitteli yhdistyksensä Vuoden Teko –tunnustuksella viime syksynä palkittua ilmavalvontatornitapahtumaa, joka tänä vuonna toteutetaan ensimmäistä kertaa valtakunnallisena elokuun alussa.
Neuvottelupäivän päätteeksi Lottaperinneliiton uusi hallitus järjestäytyi. Liiton 1. varapuheenjohtajana jatkaa emeritaprofessori Maija Fredrikson Jyväskylästä ja 2. varapuheenjohtajaksi valittiin rehtori Marjatta Nykänen Kouvolasta. -Riitta

 

 

 

TALVISOTASEMINAARI – Talvisodan alkamisesta 80 vuotta

23.11.2019 klo 10-15 Hotelli Arthurin juhlasali Vuorikatu 9, Helsinki omavastuu 20 euroa, kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita

Ohjelma:

***************************************************

SUOMEN LOTTAPERINNELIITON LIITTOKOKOUS JA LOTTAPERINNEPÄIVÄ TAMPEREELLA 5. – 6.10.2019

 

Perjantai 4.10.2019

Klo 18-20 Tampereen kaupungin vastaanotto, Tampereen Raatihuone (ilmoittautuminen)

Apulaispormestari Aleksi Jäntti
Mieskuoro Laulajien kvartetti

Lauantai 5.10.2019

Kokouspaikka Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, Tampere

Klo 14.00 Liittokokous

Klo 18.00 Lottailta ja illallinen Hotelli Ilveksen Ballroom-salissa

Pirkanmaan Lottaperinne ry 10 vuotta

Sunnuntai 6.10.2019

Klo 10.00 Juhlajumalanpalvelus, Tampereen Tuomiokirkko

Klo 11-13 Lounas Tampere-talo, 3. kerros (20 euroa)

Klo 14.00 Lottaperinnejuhla Tampere-talon pieni sali

n.Klo 15.30 Kakkukahvit

*************************************

Jäsenjärjestöjen kotisivukoulutus 29. – 30.9.2019

Koulutus tapahtui  29.9.su Tampereella ja 30.9. ma Jyväskylässä.

Kouluttajana toimi Seppo Liimatainen Kouvolan Seudun Lottaperinneyhdistyksestä.

Koulutuksissa olivat mukana:

Tampereella

Aija Tiilikainen, Lahden Seudun Lottaperinneyhdistyksestä

Helka Urponen, Lapin Lottaperinneyhdistyksestä

Inkeri Haarla-Kettunen, Pirkanmaan Lottaperinteestä

Pirjo Pieski, Suupohjan Lottaperinneyhdistyksestä

Raila Börg, Vaasan Lottaperinneyhdistyksestä

Jyväskylässä

Sirkka Roivainen, Keiteleen Lottaperinneyhdistyksestä

Maija Fredrikson ja Riitta-Marja Kuusela,
Keski-Suomen Lottaperinneyhdistyksestä

Sirkka Juusonen, Marjatta Kähkönen ja Anna-Liisa Väisänen,
Pieksämäen Seudun Lottaperinneyhdistyksestä

Eila Kela, Lapin Lottaperinneyhdistys

 

             **********************************************************

Teemamatka Karjalan kannakselle 11. – 14.6.2019

Matka kesäisen kauniiseen Karjalaan. Tutustuimme asiantuntijaoppaamme prikaatinkenraali evp, sotatieteiden tohtori Pentti Airion johdolla Suomen sotahistoriaan. Lisäksi tutustuimme opastetusti
kulttuurikohteisiin.

Lue esite! Teemamatka Karjalan kannakselle

Matkalaiset ryhmäkuvassa.

**********************************************************

Jäsenjärjestöjen kotisivukoulutus 24. – 25.5.2019

 

 

Koulutus Jyväskylässä Jyväskylän Ammattikorkeakoulun tiloissa.

 

Koulutus Tampereella Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseon tiloissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kouluttajana toimi Seppo Liimatainen Kouvolan Seudun Lottaperinneyhdistyksestä.
Koulutustapahtuman jälkeen julkistettiin yhteensä kahdeksan yhdityksen kotisivut. 14 Jäsenjärjestöllä on jo joko facebook tai kotisivut. Joillakin on molemmat. Syksyllä on tarkoitus pitää toinen kaksipäiväinen koulutusjakso, jotta mahdollisimman monelle yhdistykselle saadaan some -näkyvyyttä.

 

Suomen Lottaperinneliiton jäsenyhdistysten edustajien neuvottelupäivä Maanpuolustusjärjestöjen talon auditoriossa la 19.01.2019.